Jak ugotować czerwoną soczewicę i ryż razem?

Kulinaria

Powszechnie wiadomo, że soczewica jest bardzo pożywna i zdrowa. Jeśli jesteś również wielkim fanem soczewicy, to musisz wiedzieć, że możesz ugotować soczewicę i ryż razem.

W porównaniu z innymi fasolami, soczewica jest stosunkowo łatwiejsza do ugotowania, ma niską zawartość tłuszczów i węglowodanów. Są one również niskokaloryczne. Tak więc, nie jest to zły pomysł, aby gotować soczewicę wraz z ryżem.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak gotować czerwoną soczewicę wraz z ryżem, to oto kroki, które musisz wykonać.

1. Umyj soczewicę i namocz ją w gorącej wodzie przez pół godziny.

2. Odsącz wodę i odłóż na bok.

3. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj nasiona kminu.

4. Dodaj nasiona gorczycy i czerwone chili i dobrze wymieszaj.

5. Teraz dodaj kurkumę i sól i dobrze wymieszaj.

6. Dodaj ugotowaną soczewicę i dobrze wymieszaj.

7. Dodaj posiekaną cebulę i dobrze wymieszaj.

8. Przykryj patelnię pokrywką i pozwól gotować przez 10 minut.

9. Teraz dodaj posiekane pomidory i dobrze wymieszaj.

10. Niech się gotuje jeszcze przez 5 minut.

11. Zdejmij z ognia i trzymaj soczewicę i ryż na boku.

12. Rozgrzej patelnię i wlej odrobinę oleju.

13. Dodać czerwone chili i liście curry i smażyć przez minutę.

14. Teraz dodaj ugotowaną soczewicę i ryż i dobrze wymieszaj.

15. Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.

16. Teraz udekoruj posiekanymi liśćmi kolendry.

Wnioski:

Wykonując te proste kroki, możesz łatwo ugotować czerwoną soczewicę i ryż razem. Nie musisz kupować osobnych opakowań ryżu i soczewicy; możesz je również przygotować razem. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące przepisu, to nie krępuj się zostawić komentarz, a my Ci pomożemy.