5 powodów, by gotować z mąką z amarantusa

Kulinaria

Amarant to rodzaj nasion, które należą do rodziny Amaranthaceae i występują w wielu częściach świata. Jest znany jako starożytna uprawa i jest bogaty w białko, minerały, witaminy i błonnik pokarmowy.

Istnieje kilka powodów, aby gotować z mąką amarantową i powiem ci główne powody, dla których warto spróbować.

1. Jest bezglutenowy.

Amarantus jest bezglutenowy, więc jeśli cierpisz na jakikolwiek rodzaj alergii to jest to właściwy wybór dla Ciebie.

2. Zawiera białko.

Zawiera 20 procent białka i jest bogaty w wapń, żelazo, cynk, magnez i fosfor.

3. Jest dobrym źródłem błonnika.

Ma około 14 gramów błonnika na 100 gramów. Jest również bogaty w minerały, takie jak potas, fosfor i magnez.

4. Jest to pokarm niskokaloryczny.

Jeśli zjesz amarantus to nie będziesz czuł się głodny. Jest to świetne jedzenie dla osób, które próbują schudnąć.

5. Jest to pożywne jedzenie.

Jest świetnym źródłem witaminy A, C, E, B6 i folianów.

Wnioski:

Wymieniłem kilka powodów, dla których warto używać mąki amarantowej, ale możesz spróbować i jestem pewien, że ci się spodoba. Istnieje kilka korzyści z używania mąki amarantusowej i powinieneś dać jej spróbować.