Alternatywne białko dla wegetarian: Przepisy na dania na bazie soi
Od jakiegoś czasu wielu ludzi zdecydowało się na zmianę swojej diety i postanowiło stać się wegetarianami. Dla osób rezygnujących z mięsa, kluczowym jest znalezienie odpowiednich substytutów białka, które są równie zdrowe i sycące. Jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych wyborów dla wegetarian jest soja. W tej serii przedstawimy przepisy na pyszne dania na bazie soi, które dostarczą odpowiednią dawkę białka roślinnego.
- Sojowe kotlety z warzywami
- Składniki:
- 1 szklanka gotowej soi
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, starta na tarce
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- Przygotowanie:
-
Soję gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy.
-
W misce mieszamy gotową soję, cebulę, marchewkę, koperek, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz.
-
Z powstałej masy formujemy kotlety.
-
Smażymy na patelni z olejem na złoty kolor.
-
Tofu w sosie orzechowym
- Składniki:
- 1 kostka tofu, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- Przygotowanie:
-
Tofu marynujemy w sosie sojowym przez 30 minut.
-
Na patelni rozpuszczamy masło orzechowe.
-
Dodajemy tofu i smażymy aż będzie złociste.
-
Dodajemy sos sojowy, miód, sos rybny i dusimy przez kilka minut.
-
Quiche z soją i szpinakiem
- Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki masła
- 3 łyżki wody
- Składniki na nadzienie:
- 2 szklanki gotowej soi
- 1 szklanka szpinaku
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz do smaku
- Przygotowanie:
-
Składniki na ciasto mieszamy w misce i formujemy kulę.
-
Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
-
Na patelni smażymy cebulę, szpinak i soję.
-
Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy.
-
Na cieście układamy smażone składniki.
-
Jajka mieszamy z mlekiem, solą i pieprzem i zalewamy nadzienie.
-
Pieczemy w piekarniku przez około 45 minut.
-
Sałatka z wędzonym tofu
- Składniki:
- 200 g wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 1 ogórek, pokrojony w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- oliwa z oliwek do polania
- Przygotowanie:
-
Wszystkie składniki mieszamy w misce.
-
Polujemy sałatkę oliwą z oliwek.
-
Placki sojowe z warzywami
- Składniki:
- 1 szklanka gotowej soi
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, starta na tarce
- sól, pieprz do smaku
- Przygotowanie:
-
Soję gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy.
-
W misce mieszamy gotową soję, jajka, mąkę, cebulę, marchewkę, sól i pieprz.
-
Z powstałej masy smażymy placki na patelni z olejem.
-
Curry z soją
- Składniki:
- 1 szklanka gotowej soi
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka pasty curry
- 400 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz do smaku
- Przygotowanie:
-
Soję gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy.
-
Na patelni smażymy cebulę i czosnek.
-
Dodajemy pastę curry i smażymy przez kilka minut.
-
Dodajemy soję i mleko kokosowe i dusimy przez około 10 minut.
-
Zupa miso z tofu
- Składniki:
- 1 kostka tofu, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki pasty miso
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 pora, pokrojone w cienkie plastry
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- Przygotowanie:
- Tofu smażymy na patelni na złoty kolor.
- W dużym garnku gotujemy bulion warzywny.
- Dodajemy tofu, pastę miso, pora i marchewkę.
- Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
Soja to doskonałe źródło białka roślinnego i idealny wybór dla wegetarian. Przygotowane dania na bazie soi są zdrowe, smaczne i bogate w składniki odżywcze. Dzięki tym przepisom z pewnością urozmaicisz swoją dietę i sprawisz sobie prawdziwą przyjemność podczas posiłków.