Przepisy na dania serwowane w zapiekankach – smakowe gratyfikacje
W dzisiejszych czasach zapiekanki stały się popularnym i lubianym przez wielu daniem. Są idealne na szybki obiad, ale również sprawdzają się jako przekąska na imprezach czy spotkaniach ze znajomymi. Dzięki swojej różnorodności smakowej i możliwości kombinowania składników, zapiekanki są niezwykle atrakcyjne dla miłośników kuchni. W tym artykule przedstawimy Wam przepisy na kilka ciekawych dań serwowanych w zapiekankach, które z pewnością będą smakowitymi gratyfikacjami dla Waszego podniebienia.
- Bułki zapiekane z serem i szynką
Składniki:
- 4 bułki kajzerki
- 8 plastrów szynki
- 8 plastrów sera żółtego
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Sposób przygotowania:
- Bułki kajzerki przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ.
- Na spodzie bułki układamy 2 plastry szynki, 2 plastry sera, cebulę pokrojoną w cienkie piórka oraz paprykę pokrojoną w paski.
- Całość skrapiamy majonezem i posypujemy przyprawami.
- Zapekamy w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut, do momentu, gdy ser się roztopi i zapiekanka nabierze złocistego koloru.
- Zapiekane naleśniki z warzywami
Składniki na naleśniki:
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 200 g mąki
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Sposób przygotowania:
- W misce mieszamy jajka, mleko, mąkę i sól, aż uzyskamy jednolitą masę.
- Na rozgrzanej patelni smażymy na oleju cienkie naleśniki.
- Na drugiej patelni smażymy pokrojone w paski warzywa i cebulę.
- Na każdym naleśniku układamy porcję farszu i posypujemy startym serem.
- Składamy naleśniki na pół, układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku przez około 10-15 minut, do momentu, gdy ser się roztopi.
- Makaron zapiekany z kurczakiem i brokułami
Składniki:
- 300 g makaronu świderki
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 brokuł
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Filety z kurczaka kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy.
- Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka razem z cebulą i czosnkiem, aż mięso się zrumieni.
- Dodajemy różyczki brokuła i smażymy jeszcze przez kilka minut.
- Na koniec wlewamy śmietanę i mieszamy, do momentu, gdy sos się zagęści.
- Makaron mieszamy z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, do momentu, gdy zapiekanka nabierze złocistego koloru.
- Zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g sera żółtego
- 1 cebula
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy i przekrawamy na pół.
- Smażymy na patelni pokrojony w kostkę boczek razem z cebulą na maśle, aż się zrumieni.
- Na dno naczynia żaroodpornego układamy połówki ziemniaków, na nie nakładamy warstwę boczku z cebulą, a na wierzch kładziemy plastry sera.
- Całość polewamy śmietaną i posypujemy przyprawami.
- Zapekamy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, do momentu, gdy zapiekanka nabierze złocistego koloru.
- Zapiekanka rybna z warzywami
Składniki:
- 500 g filetów rybnych (np. dorsz, mintaj)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Sposób przygotowania:
- Filety rybne kroimy na porcje, a warzywa w paski.
- Na patelni podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy ryby i smażymy z obu stron, aż staną się delikatne.
- Na dno naczynia żaroodpornego układamy ryby razem z warzywami.
- Całość zalewamy bulionem i posypujemy przyprawami.
- Posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, do momentu, gdy zapiekanka nabierze złocistego koloru.
- Zapiekane bagietki z pomidorami
Składniki:
- 2 bagietki
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 200 g sera żółtego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, bazylia do smaku
Sposób przygotowania:
- Bagietki kroimy na kromki i smarujemy oliwą.
- Pomidory i cebulę kroimy w plasterki.
- Na każdej kromce bagietki układamy plasterki pomidorów i cebulę.
- Posypujemy startym serem i przyprawami.
- Zapekamy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut, do momentu, gdy ser się roztopi i zapiekanki nabiorą złocistego koloru.
- Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Składniki na naleśniki:
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 200 g mąki
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- 300 g szpinaku
- 200 g sera feta
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
- W misce mieszamy jajka, mleko, mąkę i sól, aż uzyskamy jednolitą masę.
- Na rozgrzanej patelni smażymy na oleju cienkie naleśniki.
- Na drugiej patelni smażymy posiekany szpinak razem z cebulą i czosnkiem.
- Na każdym naleśniku układamy porcję szpinaku i siekanego sera feta.
- Składamy naleśniki na pół, układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku przez około 10-15 minut, do momentu, gdy ser się roztopi.
Podsumowanie
Zapiekanki to smakowe gratyfikacje, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom kuchni. Przedstawione powyżej przepisy na dania serwowane w zapiekankach pokazują, że to proste i szybkie w przygotowaniu dania, które można przygotować w różnych wariantach smakowych. Niezależnie czy wybierzemy zapiekankę z serem i szynką, zapiekane naleśniki z warzywami czy też zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem – efekt zawsze będzie smakowity i satysfakcjonujący. Zapiekanki to idealna propozycja na obiad, przekąskę lub danie na imprezę. Spróbujcie sami i dajcie się rozpieszczać tym prostym, a zarazem wyjątkowym daniem. Smacznego!