Jak długo gotować semolinę?

Kulinaria

Nie ma wątpliwości, że semolina jest jednym z podstawowych produktów spożywczych dla naszych codziennych posiłków. To ziarno jest używane do produkcji chleba, rotis, chapatis itp. i jest również używane jako środek wiążący w wielu potrawach. Jest to jeden z ważnych składników, który jest używany do przygotowania popularnych potraw Indii.

Ale, ile czasu zajmuje ugotowanie semoliny?

Aby poznać dokładny czas gotowania semoliny, musimy zrozumieć metodę gotowania, która jest używana w kuchni indyjskiej. Istnieją dwie podstawowe metody gotowania semoliny, a mianowicie gotowanie i prażenie.

Gotowanie

Aby ugotować semolinę, używamy garnka, dodajemy sól i dobrze mieszamy. Po dodaniu wody pozwalamy jej się gotować, aż się ugotuje.

Prażenie

Drugą metodą jest prażenie, tutaj będziemy prażyć kaszę w piekarniku. Powodem, dla którego nie gotujemy jej, jest to, że po ugotowaniu wchłania dużo wody i staje się lepka i twarda.

Gotowana semolina jest używana do robienia rotis i smażonych potraw, podczas gdy prażona semolina jest używana do robienia idlis, dosa, itp.

Tak więc, znamy podstawy gotowania semoliny, ale jaki jest prawdziwy czas gotowania semoliny?

Jak wspomniano wcześniej, istnieją dwie metody gotowania semoliny. Omówimy różnicę między tymi dwoma metodami.

Metoda gotowania nr 1

Czas gotowania: od 20 do 30 minut

Pierwsza metoda jest powolnym procesem gotowania i trwa około 30 do 40 minut.

Sposób gotowania 2

Czas gotowania: 6 do 8 minut

W drugiej metodzie można zauważyć różnicę w czasie, zajmie to tylko 6 do 8 minut.

Wnioski:

Możemy powiedzieć, że pierwsza metoda jest lepsza niż druga, ponieważ wymaga więcej czasu, a w drugiej metodzie można przygotować semolinę w krótkim czasie.