10 Przepisów na bezglutenowe naleśniki

Kulinaria

Szukasz najlepszych przepisów dla swojego bezglutenowego stylu życia? Tutaj mam kolekcję 10 przepisów na bezglutenowe naleśniki. Wszystkie z nich są pyszne i proste w wykonaniu.

Naleśnik to pierwsze danie, które przyszło mi do głowy, gdy usłyszałam słowo „bezglutenowy”. A głównym powodem tego jest fakt, że jest to najpopularniejsze danie w naszym kraju.

Jest łatwe do wykonania i pyszne. Można je zrobić na śniadanie, obiad lub kolację i jest to najlepsze danie do kawy lub herbaty.

Podzielę się z wami jednymi z najlepszych bezglutenowych przepisów na naleśniki, które są tak proste do zrobienia i pokochacie je.

1. Bezglutenowe naleśniki z maślanką

Składniki:

– 1 filiżanka mąki uniwersalnej (all purpose flour)

– ¼ łyżeczki soli

– 2 jajka

– ½ szklanki maślanki

– ¼ szklanki mleka

– ¼ szklanki roztopionego masła

Instrukcje:

– Połącz wszystkie składniki w misce.

– Rozgrzać patelnię i dodać odrobinę masła.

– Wlać ciasto na patelnię i smażyć przez około 2 do 3 minut.

– Przewróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 do 3 minut.

– Podawaj na gorąco i ciesz się!

2. Bananowe naleśniki z czekoladą

Składniki:

– ¼ filiżanki proszku do pieczenia

– ½ szklanki mąki uniwersalnej

– ½ szklanki cukru

– ¾ filiżanki puree bananowego

– 2 jajka

– 1 filiżanka mleka

– 1 łyżka ekstraktu z wanilii

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 filiżanka wiórków czekoladowych

– ½ szklanki roztopionego masła

Wskazówki:

– Przesiej suche składniki i dobrze wymieszaj.

– W osobnej misce ubić jajka, następnie dodać mleko i ekstrakt waniliowy.

– Dodać mokrą mieszankę do suchych składników i dobrze wymieszać.

– Dodajemy wiórki czekoladowe i masło.

– Wlać na natłuszczoną patelnię i smażyć przez około 10 minut lub do uzyskania złotego koloru.

3. Naleśniki z jagodami z masłem miodowym

Składniki:

– 2 filiżanki mąki uniwersalnej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/8 łyżeczki soli

– ½ szklanki cukru

– 1 jajko

– ½ szklanki mleka

– ½ szklanki roztopionego masła

– ¼ szklanki miodu

– ½ szklanki borówek

Instrukcje:

– Połącz wszystkie składniki w misce.

– Rozgrzać patelnię i dodać odrobinę masła.

– Wlać ciasto na patelnię i smażyć przez około 2 do 3 minut.

– Przewróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 do 3 minut.

– Podawaj na gorąco i ciesz się!

4. Naleśniki bananowe

Składniki:

– 1 filiżanka mąki uniwersalnej

– 1/3 szklanki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– ¼ łyżeczki soli

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 2 jajka