Szukasz najlepszych przepisów dla swojego bezglutenowego stylu życia? Tutaj mam kolekcję 10 przepisów na bezglutenowe naleśniki. Wszystkie z nich są pyszne i proste w wykonaniu.
Naleśnik to pierwsze danie, które przyszło mi do głowy, gdy usłyszałam słowo „bezglutenowy”. A głównym powodem tego jest fakt, że jest to najpopularniejsze danie w naszym kraju.
Jest łatwe do wykonania i pyszne. Można je zrobić na śniadanie, obiad lub kolację i jest to najlepsze danie do kawy lub herbaty.
Podzielę się z wami jednymi z najlepszych bezglutenowych przepisów na naleśniki, które są tak proste do zrobienia i pokochacie je.
1. Bezglutenowe naleśniki z maślanką
Składniki:
– 1 filiżanka mąki uniwersalnej (all purpose flour)
– ¼ łyżeczki soli
– 2 jajka
– ½ szklanki maślanki
– ¼ szklanki mleka
– ¼ szklanki roztopionego masła
Instrukcje:
– Połącz wszystkie składniki w misce.
– Rozgrzać patelnię i dodać odrobinę masła.
– Wlać ciasto na patelnię i smażyć przez około 2 do 3 minut.
– Przewróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 do 3 minut.
– Podawaj na gorąco i ciesz się!
2. Bananowe naleśniki z czekoladą
Składniki:
– ¼ filiżanki proszku do pieczenia
– ½ szklanki mąki uniwersalnej
– ½ szklanki cukru
– ¾ filiżanki puree bananowego
– 2 jajka
– 1 filiżanka mleka
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 filiżanka wiórków czekoladowych
– ½ szklanki roztopionego masła
Wskazówki:
– Przesiej suche składniki i dobrze wymieszaj.
– W osobnej misce ubić jajka, następnie dodać mleko i ekstrakt waniliowy.
– Dodać mokrą mieszankę do suchych składników i dobrze wymieszać.
– Dodajemy wiórki czekoladowe i masło.
– Wlać na natłuszczoną patelnię i smażyć przez około 10 minut lub do uzyskania złotego koloru.
3. Naleśniki z jagodami z masłem miodowym
Składniki:
– 2 filiżanki mąki uniwersalnej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/8 łyżeczki soli
– ½ szklanki cukru
– 1 jajko
– ½ szklanki mleka
– ½ szklanki roztopionego masła
– ¼ szklanki miodu
– ½ szklanki borówek
Instrukcje:
– Połącz wszystkie składniki w misce.
– Rozgrzać patelnię i dodać odrobinę masła.
– Wlać ciasto na patelnię i smażyć przez około 2 do 3 minut.
– Przewróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 do 3 minut.
– Podawaj na gorąco i ciesz się!
4. Naleśniki bananowe
Składniki:
– 1 filiżanka mąki uniwersalnej
– 1/3 szklanki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– ¼ łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 2 jajka