Jajka są pysznym artykułem spożywczym i można je przygotować na wiele różnych sposobów. Niektórzy ludzie lubią jajka na twardo, a niektórzy na miękko. Możesz łatwo przygotować jajka na twardo, gotując je na patelni i dodając sól. Ale jak zrobić je na miękko?
Musisz namoczyć jajko w wodzie przez pół godziny przed ugotowaniem. W przypadku, gdy ugotujesz jajka, minie dłuższy czas, zanim ugotują się na miękko. Sugeruje się również, aby dodać trochę octu do wody przed gotowaniem.
Zobaczmy, jak w prosty sposób można zrobić jajka na twardo w domu.
Kroki:
Weź patelnię i dodaj do niej 2 szklanki wody.
Dodaj do niej 1/2 łyżki soli.
Dodaj do wody 1/4 szklanki octu i doprowadź ją do wrzenia.
Włóż jajka do wody i gotuj je przez 12 minut.
Ugotowane jajka wyjmij z wody i przełóż do miski wypełnionej zimną wodą.
Pozwól jajkom ostygnąć przez minutę.
Zsunąć skorupki i obrać je.
Zjedz je na ciepło.
Wnioski:
Jeśli nie jesteś fanem jajek gotowanych na twardo, to możesz zrobić również jajka na miękko. Jeśli szukasz zdrowszej wersji jajek, to możesz spróbować tego przepisu.