Przepisy na dania serwowane w zapiekankach – smakowe gratyfikacje

Kulinaria

Przepisy na dania serwowane w zapiekankach – smakowe gratyfikacje

W dzisiejszych czasach zapiekanki stały się popularnym i lubianym przez wielu daniem. Są idealne na szybki obiad, ale również sprawdzają się jako przekąska na imprezach czy spotkaniach ze znajomymi. Dzięki swojej różnorodności smakowej i możliwości kombinowania składników, zapiekanki są niezwykle atrakcyjne dla miłośników kuchni. W tym artykule przedstawimy Wam przepisy na kilka ciekawych dań serwowanych w zapiekankach, które z pewnością będą smakowitymi gratyfikacjami dla Waszego podniebienia.

  1. Bułki zapiekane z serem i szynką

Składniki:

  • 4 bułki kajzerki
  • 8 plastrów szynki
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

  • Bułki kajzerki przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ.
  • Na spodzie bułki układamy 2 plastry szynki, 2 plastry sera, cebulę pokrojoną w cienkie piórka oraz paprykę pokrojoną w paski.
  • Całość skrapiamy majonezem i posypujemy przyprawami.
  • Zapekamy w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut, do momentu, gdy ser się roztopi i zapiekanka nabierze złocistego koloru.
  1. Zapiekane naleśniki z warzywami

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

  • W misce mieszamy jajka, mleko, mąkę i sól, aż uzyskamy jednolitą masę.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy na oleju cienkie naleśniki.
  • Na drugiej patelni smażymy pokrojone w paski warzywa i cebulę.
  • Na każdym naleśniku układamy porcję farszu i posypujemy startym serem.
  • Składamy naleśniki na pół, układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku przez około 10-15 minut, do momentu, gdy ser się roztopi.
  1. Makaron zapiekany z kurczakiem i brokułami

Składniki:

  • 300 g makaronu świderki
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 brokuł
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  • Filety z kurczaka kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka razem z cebulą i czosnkiem, aż mięso się zrumieni.
  • Dodajemy różyczki brokuła i smażymy jeszcze przez kilka minut.
  • Na koniec wlewamy śmietanę i mieszamy, do momentu, gdy sos się zagęści.
  • Makaron mieszamy z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, do momentu, gdy zapiekanka nabierze złocistego koloru.
  1. Zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy i przekrawamy na pół.
  • Smażymy na patelni pokrojony w kostkę boczek razem z cebulą na maśle, aż się zrumieni.
  • Na dno naczynia żaroodpornego układamy połówki ziemniaków, na nie nakładamy warstwę boczku z cebulą, a na wierzch kładziemy plastry sera.
  • Całość polewamy śmietaną i posypujemy przyprawami.
  • Zapekamy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, do momentu, gdy zapiekanka nabierze złocistego koloru.
  1. Zapiekanka rybna z warzywami

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych (np. dorsz, mintaj)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

  • Filety rybne kroimy na porcje, a warzywa w paski.
  • Na patelni podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy ryby i smażymy z obu stron, aż staną się delikatne.
  • Na dno naczynia żaroodpornego układamy ryby razem z warzywami.
  • Całość zalewamy bulionem i posypujemy przyprawami.
  • Posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, do momentu, gdy zapiekanka nabierze złocistego koloru.
  1. Zapiekane bagietki z pomidorami

Składniki:

  • 2 bagietki
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 200 g sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, bazylia do smaku

Sposób przygotowania:

  • Bagietki kroimy na kromki i smarujemy oliwą.
  • Pomidory i cebulę kroimy w plasterki.
  • Na każdej kromce bagietki układamy plasterki pomidorów i cebulę.
  • Posypujemy startym serem i przyprawami.
  • Zapekamy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut, do momentu, gdy ser się roztopi i zapiekanki nabiorą złocistego koloru.
  1. Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 300 g szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

  • W misce mieszamy jajka, mleko, mąkę i sól, aż uzyskamy jednolitą masę.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy na oleju cienkie naleśniki.
  • Na drugiej patelni smażymy posiekany szpinak razem z cebulą i czosnkiem.
  • Na każdym naleśniku układamy porcję szpinaku i siekanego sera feta.
  • Składamy naleśniki na pół, układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku przez około 10-15 minut, do momentu, gdy ser się roztopi.

Podsumowanie

Zapiekanki to smakowe gratyfikacje, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom kuchni. Przedstawione powyżej przepisy na dania serwowane w zapiekankach pokazują, że to proste i szybkie w przygotowaniu dania, które można przygotować w różnych wariantach smakowych. Niezależnie czy wybierzemy zapiekankę z serem i szynką, zapiekane naleśniki z warzywami czy też zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem – efekt zawsze będzie smakowity i satysfakcjonujący. Zapiekanki to idealna propozycja na obiad, przekąskę lub danie na imprezę. Spróbujcie sami i dajcie się rozpieszczać tym prostym, a zarazem wyjątkowym daniem. Smacznego!