Przekąski to nieodłączny element każdego udanego przyjęcia. Drobne smakołyki, które można podać gościom, są nie tylko pyszne, ale też estetyczne i łatwe w przygotowaniu. W tym artykule przedstawiamy przepisy na różnorodne przekąski, które z pewnością zachwycą Twoich gości.
- Przekąski z warzyw:
- Roladki z cukinii z serem feta: Plasterki cukinii posmarowane sosem czosnkowym i posypane kawałkami sera feta, zwinięte w roladki.
- Kanapeczki z ogórka z pastą jajeczną: Kromki chleba posmarowane pastą jajeczną, przykryte plasterkami ogórka.
- Przekąski z mięsa:
- Mini burgerki: Małe kotlety mięsne ułożone na mini bułeczce i przyprawione ulubionymi dodatkami (np. majonezem, ketchupem i sałatą).
- Klopsiki w sosie pomidorowym: Małe klopsiki gotowane w sosie pomidorowym, podane na wykałaczce.
- Przekąski z serem:
- Kuleczki serowe na patyku: Małe kuleczki serowe, np. mozzarella z cherry, nabite na patyk i skropione aromatycznym sosem.
- Kanapki z serem pleśniowym i figami: Kromki chleba posmarowane serem pleśniowym, przykryte plasterkami fig i posypane orzechami.
- Przekąski wegetariańskie:
- Szaszłyki z grillowanymi warzywami: Przygotowane na grillu kawałki papryki, bakłażana i cukinii nabite na szpadki.
- Roladki z tortilli: Plastry tortilli posmarowane pastą z hummusem, przykryte warzywami (np. sałatą, pomidorem i ogórkiem) i zwinięte w roladki.
- Przekąski słodkie:
- Migdałowe rogaliki: Ciasto francuskie pokrojone na trójkąty, posmarowane miodem i posypane płatkami migdałowymi, zwinięte w rogaliki i upieczone.
- Mini tartaletki z owocami: Delikatne tartaletki wypełnione kremem lub galaretką, ozdobione świeżymi owocami.
- Przekąski dla dzieci:
- Kraby z marchewki i selerowej: Marchewka pokrojona w kształt kraba, z selerowej jako szczypce i głowę, podawane z dipem.
- Kanapki z foremkami: Kromki chleba wycięte w ciekawe kształty (np. gwiazdki, serduszka) i posmarowane ulubionym nadzieniem.
- Przekąski dla osób na diecie:
- Sałatka Caprese w kostce: Plastry pomidora i mozzarelli, składane razem ze świeżymi liśćmi bazylii i skrapiane dressingiem.
- Pieczone chipsy z warzyw korzeniowych: Cienkie plasterki marchwi, selera, pietruszki i buraka pieczone w piekarniku, posypane solą morską.
Przygotowanie tych przekąsek nie wymaga dużego nakładu pracy ani kosztownych składników. Dodatkowo, ich różnorodność sprawi, że z pewnością każdy gość znajdzie coś dla siebie. Zachęcamy do eksperymentowania i tworzenia własnych kombinacji smakowych. Smacznego!