Przepisy na domowe konfitury i dżemy: Smaki na długo

Kulinaria

Przepisy na domowe konfitury i dżemy: Smaki na długo

Wielu z nas pamięta smak domowych konfitur i dżemów, które przygotowywały nasze babcie i mamy. To aromatyczne i pyszne przetwory, które można przechowywać przez wiele miesięcy, a nawet lata. Nie tylko są smaczne, ale również zdrowe i naturalne. Dziś podzielę się z Wami kilkoma przepisami na domowe konfitury i dżemy, które pozwolą Wam cieszyć się tymi smakami na długo.

  1. Tradycyjna konfitura truskawkowa

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 500 g cukru
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie umyj, osącz i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Wrzuć je do garnka i dodaj cukier oraz sok z cytryny.

  3. Całość mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż truskawki zmiękną i powstanie gęsta masa.

  4. Gorącą konfiturę przelej do wcześniej przygotowanych słoików i szczelnie zakręć.

  5. Obróć słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

  6. Egzotyczna dżem mango z imbirem

Składniki:

  • 2 duże mango
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Mango obierz ze skórki i wytnij miąższ.

  2. Zetrzyj skórkę cytryny i wyciśnij sok.

  3. Mango, skórkę i sok z cytryny oraz imbir wrzuć do garnka.

  4. Całość zagotuj, a potem zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 45 minut.

  5. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez 20 minut, aż dżem zgęstnieje.

  6. Gorący dżem przelej do słoików i szczelnie zakręć.

  7. Śliwkowa konfitura z cynamonem

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek
  • 500 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Wrzuć je do garnka i dodaj cukier, cynamon oraz sok z cytryny.

  3. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut, aż śliwki zmiękną i powstanie gęsta masa.

  4. Konfiturę przetrzyj przez sito, aby usunąć resztki skórki.

  5. Odstaw na 5 minut, a potem przelej do słoików i szczelnie zakręć.

  6. Kilka wskazówek dotyczących przechowywania

  • Konfitury i dżemy powinny być przechowywane w ciemnym i suchym miejscu, np. w spiżarni.
  • Słoiki, w których przechowujemy przetwory, powinny być dokładnie wyparzone przed ich używaniem.
  • Po otwarciu słoika, konfiturę czy dżem należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2-4 tygodni.
  1. Pomysły na wykorzystanie konfitur i dżemów
  • Dodaj je do owsianki lub jogurtu, aby dodać smaku i słodyczy.
  • Wykorzystaj jako nadzienie do domowych bułeczek i pączków.
  • Posmaruj nimi świeżo upieczony chleb lub bułki.
  • Wykorzystaj jako dodatek do mięs, np. do smażonych kotletów.
  1. Zobacz, jakie inne owoce możesz przetworzyć
  • Maliny
  • Wiśnie
  • Jabłka
  • Gruszki
  • Jeżyny
  • Borówki
  1. Podsumowanie

Przygotowanie domowych konfitur i dżemów to wyjątkowo przyjemna i satysfakcjonująca czynność. Dzięki przepisom opisanym powyżej, możecie cieszyć się smakiem letnich owoców przez cały rok. Podarujcie sobie trochę czasu i stwórzcie własne smaki na długo. Smacznego!