W dzisiejszych czasach fasola jest używana w prawie każdym daniu i jest głównym składnikiem różnego rodzaju produktów spożywczych. Dlatego w tym artykule opowiem o najlepszych przepisach na fasolę, które są zdrowe i pyszne.
Fasola jest bogata w błonnik i białko, a także jest uważana za niezbędny składnik zdrowej diety. Są one nie tylko dobrym źródłem białka i błonnika, ale także zawierają minerały takie jak potas i magnez.
Poniżej przedstawiono fakty żywieniowe dotyczące fasoli:
Energia: 10,6 Kcal
Białko: 19,8 g
Węglowodany: 11,2 g
Tłuszcz: 1,7 g
Sód: 15 mg
Witamina C: 18,5 mg
Żelazo: 0.2 mg
Wapń: 44.4 mg
Omówmy więc najlepsze przepisy na fasolę, którymi możesz się cieszyć.
1. Zupa z czarnej fasoli
Czarna fasola jest jedną z najbardziej popularnych fasoli na rynku, jest używana w różnego rodzaju potrawach i jest również używana jako przyprawa.
Składniki:
1 filiżanka czarnej fasoli
2 szklanki wody
½ szklanki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 cebule
1 liść laurowy
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 szczypta cynamonu
Sól
Sposób przygotowania:
Fasolę umyć i namoczyć w wodzie przez 24 godziny. Po tym czasie odcedź wodę i przełóż fasolę do garnka. Dodaj wodę, liść laurowy, czosnek, cebulę, sól, pieprz i cynamon. Gotuj ją przez 30 minut.
Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i oregano. Gotuj przez kolejne 15 minut. Podawaj na gorąco.
2. Curry z soczewicy i ciecierzycy
Soczewica jest jednym z najbardziej pożywnych pokarmów i jest również uważana za żywność zdrowotną. Soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka i błonnika.
Składniki:
1 filiżanka soczewicy
1 szklanka wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
1 zielone chili
1 pomidor
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka sproszkowanego kminu
1 łyżeczka kolendry w proszku
¼ szklanki garam masala
1 łyżeczka proszku garam
Sól
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej na patelni, a następnie dodaj cebulę. Smaż ją przez 10 minut. Dodaj pomidory, imbir i zielone chili. Smaż przez kolejne 5 minut. Teraz dodaj kolendrę, kmin, kurkumę i garam masala. Smaż przez 5 minut. Dodaj wodę i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj soczewicę i sól. Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.
3. Sałatka z czerwonej fasoli
Jest to jeden z najbardziej pysznych i zdrowych przepisów na fasolę. Możesz użyć tej sałatki jako danie boczne lub jako przystawka.
Składniki:
1 filiżanka czerwonej fasoli
1 szklanka wody
1 filiżanka marchewki
1 filiżanka pomidorków cherry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Czerwoną fasolę ugotować w.