Przepisy na fit desery – słodkie kompromisy zdrowego stylu życia

Kulinaria

Przepisy na zdrowe i fit desery – słodkie kompromisy zdrowego stylu życia

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób dba o swoje zdrowie i wybiera zdrowsze alternatywy w diecie. Jednak to nie oznacza, że musimy rezygnować z słodkości. Warto zatem poznać przepisy na fit desery, które będą wspaniałym kompromisem pomiędzy smakiem a zdrowym stylem życia. Poniżej prezentujemy kilka inspiracji.

  1. Kremowy sernik z tofu z kruszonką z orzechów

Składniki:

  • 300 g tofu jedwabistego
  • 150 g twarogu chudego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:

  1. Tofu i twaróg blendujemy razem z miodem, jajkami i ekstraktem waniliowym.

  2. Przekładamy masę do formy o średnicy 20 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

  3. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, mieszając płatki owsiane, posiekane orzechy i olej kokosowy.

  4. Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika, posypujemy kruszonką i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut.

  5. Chłodnik z mango i jogurtu naturalnego z miętą

Składniki:

  • 2 dojrzałe mango
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • kilka listków świeżej mięty

Wykonanie:

  1. Mango obieramy i kroimy na kawałki.

  2. Blendujemy je razem z jogurtem, miodem i kilkoma listkami mięty.

  3. Schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem.

  4. Fit brownie z batatów

Składniki:

  • 2 bataty
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Bataty obieramy, gotujemy i blendujemy na gładką masę.

  2. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy razem.

  3. Przekładamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

  4. Smoothie bowl z owoców i orzechów

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • garść orzechów

Wykonanie:

  1. Banan i maliny blendujemy razem z mlekiem roślinnym i masłem migdałowym.

  2. Przekładamy do miseczki i posypujemy nasionami chia oraz orzechami.

  3. Słodkie kulki z daktyli i orzechów

Składniki:

  • 200 g daktyli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:

  1. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 10 minut, a następnie blendujemy razem z orzechami.

  2. Dodajemy kakao, miód i płatki owsiane, blendujemy razem.

  3. Formujemy z masy małe kulki i przekładamy do lodówki na godzinę.

  4. Fit szarlotka z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 3 szklanki pokrojonych jabłek
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym.

  2. W misce mieszamy płatki owsiane, mąkę kokosową, olej kokosowy, miód i cynamon.

  3. Kruszonką przykrywamy jabłka.

  4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

  5. Chia pudding z owocami

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • owoce do dekoracji (np. maliny, borówki, truskawki)

Wykonanie:

  1. Nasiona chia mieszamy z mlekiem roślinnym i miodem.
  2. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie mieszamy i przekładamy do słoiczka.
  3. Dekorujemy owocami przed podaniem.

Warto pamiętać, że zdrowy styl życia nie oznacza rezygnacji ze słodkości. Dzięki przepisom na fit desery możemy cieszyć się smakiem bez zbędnego obciążenia dla organizmu. Spróbujcie sami i odkryjcie nowe ulubione słodkości!