Drobne smakołyki – przepisy na przekąski dla gości

Kulinaria

Przekąski to nieodłączny element każdego udanego przyjęcia. Drobne smakołyki, które można podać gościom, są nie tylko pyszne, ale też estetyczne i łatwe w przygotowaniu. W tym artykule przedstawiamy przepisy na różnorodne przekąski, które z pewnością zachwycą Twoich gości.

  1. Przekąski z warzyw:
  • Roladki z cukinii z serem feta: Plasterki cukinii posmarowane sosem czosnkowym i posypane kawałkami sera feta, zwinięte w roladki.
  • Kanapeczki z ogórka z pastą jajeczną: Kromki chleba posmarowane pastą jajeczną, przykryte plasterkami ogórka.
  1. Przekąski z mięsa:
  • Mini burgerki: Małe kotlety mięsne ułożone na mini bułeczce i przyprawione ulubionymi dodatkami (np. majonezem, ketchupem i sałatą).
  • Klopsiki w sosie pomidorowym: Małe klopsiki gotowane w sosie pomidorowym, podane na wykałaczce.
  1. Przekąski z serem:
  • Kuleczki serowe na patyku: Małe kuleczki serowe, np. mozzarella z cherry, nabite na patyk i skropione aromatycznym sosem.
  • Kanapki z serem pleśniowym i figami: Kromki chleba posmarowane serem pleśniowym, przykryte plasterkami fig i posypane orzechami.
  1. Przekąski wegetariańskie:
  • Szaszłyki z grillowanymi warzywami: Przygotowane na grillu kawałki papryki, bakłażana i cukinii nabite na szpadki.
  • Roladki z tortilli: Plastry tortilli posmarowane pastą z hummusem, przykryte warzywami (np. sałatą, pomidorem i ogórkiem) i zwinięte w roladki.
  1. Przekąski słodkie:
  • Migdałowe rogaliki: Ciasto francuskie pokrojone na trójkąty, posmarowane miodem i posypane płatkami migdałowymi, zwinięte w rogaliki i upieczone.
  • Mini tartaletki z owocami: Delikatne tartaletki wypełnione kremem lub galaretką, ozdobione świeżymi owocami.
  1. Przekąski dla dzieci:
  • Kraby z marchewki i selerowej: Marchewka pokrojona w kształt kraba, z selerowej jako szczypce i głowę, podawane z dipem.
  • Kanapki z foremkami: Kromki chleba wycięte w ciekawe kształty (np. gwiazdki, serduszka) i posmarowane ulubionym nadzieniem.
  1. Przekąski dla osób na diecie:
  • Sałatka Caprese w kostce: Plastry pomidora i mozzarelli, składane razem ze świeżymi liśćmi bazylii i skrapiane dressingiem.
  • Pieczone chipsy z warzyw korzeniowych: Cienkie plasterki marchwi, selera, pietruszki i buraka pieczone w piekarniku, posypane solą morską.

Przygotowanie tych przekąsek nie wymaga dużego nakładu pracy ani kosztownych składników. Dodatkowo, ich różnorodność sprawi, że z pewnością każdy gość znajdzie coś dla siebie. Zachęcamy do eksperymentowania i tworzenia własnych kombinacji smakowych. Smacznego!