Czy czujesz się znudzony zwykłym jedzeniem, które spożywasz? Jeśli czujesz się tak, to znaczy, że twoje kubki smakowe nie są wystarczająco stymulowane. Istnieje wiele produktów spożywczych, które są tworzone w celu degustacji różnych smaków i zaspokojenia kubków smakowych.
Jak wiemy, smak jest podstawową potrzebą człowieka i jeśli nie masz go wystarczająco dużo, to z pewnością poczujesz się znudzony. Dlatego właśnie musimy próbować nowych przepisów co jakiś czas.
Oto niektóre z najlepszych przepisów, które sprawią, że twoje usta wody i będziesz pragnąć dla niego do końca życia.
Chutney kokosowy
Miesza 2 filiżanki rozdrobnionego kokosa, 1 łyżkę nasion kminu, ½ filiżanki czerwonego chili w proszku, 1/2 łyżeczki kozieradki w proszku, ½ filiżanki startego kokosa i sól do smaku. Wymieszaj je dobrze i odstaw na pół godziny.
Teraz zmielić mieszaninę w młynku, aby uzyskać drobną pastę. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Przechowuj chutney w czystym słoiku i przechowuj w lodówce.
Koktajl z krewetek z awokado
Pokrój awokado w średniej wielkości kostki i dodaj 1/2 filiżanki krewetek i ¼ filiżanki soku z limonki. Dobrze je wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj z gorącymi i chrupiącymi chipsami.
Ciasto marchewkowe
Dodaj marchewki do mąki chlebowej, cynamonu, gałki muszkatołowej, sody oczyszczonej, soli i dobrze wymieszaj. Dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Teraz weź masło i rozpuść je na patelni i pozwól mu się lekko rozgrzać. Dodaj jajka do roztopionego masła i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem patelni i piecz przez 30 minut w temperaturze 350 stopni.
Miętowa Raita
Weź 1½ szklanki jogurtu, 1/3 szklanki liści mięty i 1 małe zielone chili. Wymieszaj wszystkie składniki razem i odstaw do lodówki na 20 minut.
Fasola sojowa
Zmiksuj 1 filiżankę ziaren soi, 1½ łyżki garam masala i ½ filiżanki wody. Gotuj je przez 10 minut i przełóż ugotowane ziarna soi do miski. Dodaj sól, sok z cytryny i drobno posiekane liście kolendry.
Ryż kalafiorowy
Gotuj ½ główki kalafiora w szybkowarze lub w mikrofalówce przez 8 do 9 minut. Obrać różyczki i odstawić na bok. Dodaj filiżankę ryżu basmati i 3 filiżanki wody w szybkowarze. Gotuj przez 10 do 12 minut. Po ugotowaniu, pozwól mu ostygnąć przez chwilę. Teraz dodaj do niego florety i dobrze wymieszaj. Przechowuj go w lodówce przez 2 do 3 dni.
Wnioski:
W tym artykule podzieliłem się jednymi z najlepszych przepisów, które sprawią, że twoje usta będą wodniste i będziesz łaknąć ich do końca życia. Jeśli jesteś foodie to jestem